Motoroptimering har flera begrepp som exempelvis chiptrimning, trimchippning och chiptrim bland annat. Dessa begrepp innebär en elektronisk uppgradering av motorprogramvaran som finns i fordonet. Det kan innefatta både husbilar, personbilar, lastbilar, båtar, traktorer eller bussar. Fokusområden inom motoroptimering är att förbättra prestandan, bränsle-ekonomin och körbarheten i fordonet. Flera företag erbjuder en smidig och effektiv motoroptimering och skräddarsydd omprogrammering av styrenhet. De har gedigen erfarenhet och kunskap inom området och samarbetar med leverantörer som erbjuder högsta kvalitet.
Innan motoroptimeringen
När du har fått prisförslag är det dags för en behovsanalys hos företaget som ska optimera fordonet för att säkerställa dina behov och önskemål. Därefter kommer fordonet att provköras och göra en fullständig diagnos. Detta för att säkerställa att den fungerar som den ska innan de börjar arbeta med den.
Att optimera en motor
Det som utförs vid en motoroptimering är att programvaran finjusteras för motorstyrningen vilket kan ses som fordonets “hjärna”. Motorerna styrs på elektronisk väg idag och det behövs inga mekaniska ingrepp för att skapa mer effekt i motorn. Begreppet chiptrimning är ett äldre uttryck som betyder att man fysiskt bytte chipet på moderkortet, som lagrar motorprogramvaran, till ett chip som har bättre och “vassare” inställningar.
Idag sker programmering via OBD-uttaget på de flesta bilar som tillverkades från år 1999 och framåt. Det är också den här diagnosporten som exempelvis verkstäder undersöker om bilen har felkoder. Den här är kopplad direkt till fordonets “hjärna” och hjälper till med kommunikationen när målet är att läsa av fordonets original-inställningar. Sedan sparas dessa och byts ut mot en mer skräddarsydd programvara som skapar bränslebesparing, maxprestanda eller effekthöjning. Bilar som är tillverkade från år 2009 och framåt går det inte alltid att använda samma metod, det är inte säkert att det går att skapa kommunikation mellan styrenheten och OBD-uttaget. Vid sådana tillfällen sker programmeringen direkt mot styrenhet i bänk.